Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2013

U Agrokoru svjesni da će morati prodati ili zatvoriti dio Mercatorovih trgovina

Koncern Agrokor je u cijelosti upoznat s propisima koji su vezani uz koncentraciju Agrokora i Mercatora te Tiska i iNovina te će ih tijekom postupka u cijelosti i dosljedno primjenjivati, komentar je iz Agrokora na upit o stavovima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koje su iznijeli na današnjoj konferenciji za novinare u vezi tih koncentracija...

"Sve što je rečeno temelji se na pozitivnim propisima s kojima smo u cijelosti upoznati i koje ćemo tijekom postupka u cijelosti i dosljedno primjenjivati", kratko su komentirali iz Agrokora.

U Agenciji su rekli da bi, kada bi se u sadašnjem obliku na hrvatskom tržištu spojile maloprodaje Agrokora i Mercatora, tržišni udio tako spojenog društva bio zabranjen, no prijava koncentracije još nije podnesena pa ostaje za vidjeti koje će mjere za prevladavanje negativnih učinaka na tržišno natjecanje ona sadržavati. Problematičnim u Agenciji također smatraju i planirano spajanje Tiska i iNovina.

Tržišni udio tvrtke koja bi nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj bi bio između 30 i 40 posto, dakle bio bi zabranjen, stoga ne postoji drugo rješenje nego da se dio prodajnih prostora ili proda ili zatvori, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac.

No, istaknuo je, taj je posao u vrlo ranoj fazi i teško je govoriti kakvo će se rješenje iznaći, jer prijava koncentracije još uvijek nije podnesena nikome.

Ovaj komplicirani i složeni posao ocjene koncentracije Konzuma i Mercatora, kazao je Cerovac, dodatno opterećuje i najavljeno spajanje Tiska, koji je također u sastavu Agrokora, s iNovinama, u vlasništvu rovinjske Adris grupe.

Namjera koncentracije u ovom je slučaju prijavljena, no Agencija je zatražila dopune.

Među primjedbama koje su iznijeli iz Agencije je i problem tri proizvoda koje prodaju i Tisak i iNovine, ali i Konzum, a to su cigarete, tiskovine i "pre-paid" bonovi za mobilne telefone, pa bi se u prodaji tih proizvoda stvorila mreža koja praktički nema realnu konkurenciju, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram