Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2013

Novi pad aktivnosti u kineskoj industriji

Aktivnosti u kineskoj industriji ponovo su se smanjile u lipnju, kliznuvši na najnižu razinu u devet mjeseci i dodatno potpirujući bojazni za snagu drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pokazalo je u četvrtak istraživanje britanske banke HSBC...

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) u kineskoj industriji spustio se u lipnju 48,3 boda, sa 49,2 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. To je njegova najniža vrijednost od rujna prošle godine.

Vrijednosti ispod 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast. Indeks prati aktivnosti u kineskim tvornicama i pomno je praćeni pokazatelj zdravlja gospodarstva.

"Industrijske sektore pritišće pogoršanje vanjske potražnje, splašnjavanje domaće potražnje i pojačani pritisci smanjivanja zaliha", konstatirao je u priopćenju glavni ekonomist HSBC-a za Kinu Qu Hongbin.

Konačna vrijednost indeksa za lipanj bit će objavljena 1. srpnja. Istog će dana vlada u Pekingu objaviti službeni indeks menadžera nabave za industrijski sektor u lipnju. U svibnju indeks je blago porastao, na 50,8 bodova, s 50,6 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

Peking je za ovu godinu zacrtao stopu rasta od 7,5 posto, istu kao i za prošlu godinu, nastojeći prebaciti težište svog ekonomskog modela s izvoza na domaću potražnju.

"Peking je skloniji podržati rast reformama nego poticajima. Reforme pak mogu potaknuti rast na dulji rok ali je njihov učinak u kratkoročnoj perspektivi ograničen", tumači Qu, dodajući da bi rast kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju trebao blago oslabiti.

Kina će objaviti podatke o rastu u tromjesečju do kraja lipnja do kraja mjeseca, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram