Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2013

Agrokor postaje gospodar maloprodaje u BiH

Agrokor je kupovinom Mercatora na velika vrata ušao i na tržište Bosne i Hercegovine. Nakon preuzimanja dva dobro pozicionirana domaća trgovačka lanca, red je došao i na jedan od najpoznatijih slovenskih brendova u ovoj zemlji...

Ekspertica za strateški menadžment Alisa Mujkić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da je ovo logična poslovna strategija Agrokora, kojom ta kompanija raspoređuje potencijalni rizik. Dodaje da, iako ne nužno, pozicija tržišnog lidera može biti i loša za tamošnju ekonomiju, prenosi Al-Jazeera.

"Bojim se da bi tu moglo doći do negativnih implikacija u kontekstu da budući vlasnik Mercatora, bez obzira na ime pod kojim bude poslovao, ne želi da otkupljuje proizvode domaćih poljoprivrednika. I još gore što bi se moglo desiti jeste da on ne želi da stimuliše domaću proizvodnju. Naravno sve bi to imalo jako negativan odjek na tržište, posebno u situaciji u kakvoj se mi nalazimo", mišljenja je Mujkić.

Za sprečavanje zloupotreba monopolskog položaja zaduženo je Konkurencijsko vijeće BiH. Dalila Zečić tvrdi da se eventualna zloupotreba liderske pozicije može sankcionirati.

"Prema zakonu o konkurenciji BiH i relevantnim podzakonskim aktima, dominantan položaj sam po sebi nije zabranjen. Zabranjena je svaka zloupotreba dominantnog položaja od strane privrednih subjekata na relevantnom tržištu, koja za posljedicu može imati isključivanje sa tržišta, onemogućavanje pristupa potencijalnim konkurentima, odnosno sprečavanje ili narušavanje efikasne tržišne konkurencije", objasnila je Zečić.

Kupovina Mercatora nije prva Agrokorova "shopping ekspedicija" u Bosni i Hercegovini. Naime, prije nekoliko godina kupio je VF Komerc, a nedavno i DP Markete, već etablirane bh. trgovačke lance.

Iako je sasvim izvjesno da će doći do promjene imena u vlasničkoj strukturi Mercatora, još nema zvaničnih informacija o tome da li će doći i do promjene naziva tržnih centara, piše Al-Jazeera.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram