Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2013

Porezni obveznici više neće spašavati posrnuli europski bankarski sustav!?

Ministri financija Europske unije nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkim pravilima o spašavanju ili likvidaciji banaka. Francuski ministar Pierre Moscovici rekao je, nakon sastanka u Luxembourgu, koji je trajao 18 sati, kako će se ponovno sastati u srijedu. Dodao je i da je na sastanku prijeđeno 90 posto puta i da je dogovor blizu...

Ministri nastoje postići dogovor o zajedničkim pravilima o likvidaciji banaka u teškoćama bez pomoći poreznih obveznika. Već su odredili tko bi trebao posegnuti u džep u slučaju spašavanja ili likvidacije neke banke i kojim redom: prvo dioničari, zatim najslabije osigurani vjerovnici, poslije njih, bude li potrebno, vlasnici senior obveznica i kao posljednji štediše, odnosno oni s polozima većim od 100.000 eura.

No, države članice podijeljene su u dvije skupine, čija stajališta irsko predsjedništvo EU-a nije uspjelo približiti.

U prvoj su Francuska, Velika Britanija, Italija i Švedska koje žele stanovitu fleksibilnost u rješavanju pojedinih slučajeva. Pariz želi da, u nekim okolnostima, može zaštititi individualne štediše i male i srednje tvrtke.

Druge države poput Njemačke, Nizozemske ili Finske traže najstroža moguća pravila kako bi se izbjegla nesigurnost koja bi mogla izazvati bijeg investitora i štediša. Također žele da se u budućnosti u te svrhe više nikada ne koristi javni novac.

Dogovor je ključan za uspostavu bankovne unije. Ne bude li postignut u srijedu, možda neće biti dovoljno vremena za konačno prihvaćanje zakona do svibnja 2014., kada se održavaju izbori za novi saziv Europskog parlamenta, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram