Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2013

Posljednja prilika za Croatia Airlines: Nakon ovog slijedi bankrot ili privatizacija

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je danas Program restrukturiranja Croatia Airlinesa (CA) kojim je predviđen ukupan trošak restrukturiranja od 1,94 milijardi kuna, pri čemu se 1,18 milijardi kuna odnosi na državnu potporu, a ostalih 40 posto treba osigurati taj zračni prijevoznik...

Agencija je tako odobrila državnu potporu za restrukturiranje u iznosu od 1,18 milijardi kuna sadržanu u Programu restrukturiranja Croatia Airlinesa, priopćeno je iz AZTN-a.

Riječ je dokapitalizaciji pretvaranjem duga u vlasnički udjel po protestiranim jamstvima Ministarstva financija u iznosu od 1,02 milijarde kuna, pretvaranju duga u vlasnički udjel po neplaćenim obvezama prema Zračnoj luci Zagreb u iznosu od 46 milijuna kuna te subvenciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za obavljanje usluge od općeg gospodarskog interesa u 2012. godini od 115 milijuna kuna.

Agencija je ocijenila da Program restrukturiranja CA, pod uvjetom da se sve mjere iz Programa stvarno i provedu, na kraju razdoblja restrukturiranja predviđa potpunu promjenu modela poslovanja jer sadrži uvjerljive dokaze o dugoročnoj tržišnoj održivosti koja će omogućiti da vlastitim sredstvima uredno podmiruje sve svoje troškove, uključujući amortizaciju i financijske obveze, kaže se u priopćenju.

Drugim riječima, dodaje se, poduzetnik jamči rentabilno poslovanje tako što će provesti unutarnje restrukturiranje odnosno racionalizaciju poslovanja, povećati prihode kroz promjenu strukture flote te ujedno smanjiti flotu, zatvoriti predstavništava u Austriji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, BiH i Makedoniji i smanjiti broj zaposlenih.

Sukladno pravilima o dodjeli potpora za restrukturiranje, ali i kao dokaz vjere u vlastitu održivost, CA se obvezao da će u restrukturiranju sudjelovati sa 761,6 milijuna kuna vlastitih sredstava, što predstavlja 40 posto troškova restrukturiranja.

Vlastiti doprinos sastoji se od komercijalnih kredita bez državnog jamstva te prodaje imovine koja nije nužna za nastavak poslovanja i postizanje održivosti. Riječ je o prodaji zrakoplova Airbus i rezervnog motora, ovisnih društava, zemljišta i poslovnih prostora te slotova (prava slijetanja prema određenom rasporedu) na pojedinim zračnim lukama u Europi.

Croatia Airlinesa se uz to obvezao provesti kompenzacijske mjere ukidanjem određenih linija i smanjenjem broja letova na pojedinim linijama. Ukupan trošak restrukturiranja je 1,94 milijarde kuna, a Program restrukturiranja CA odnosi se na razdoblje 2011. do 2015. godine, kaže se u priopćenju.

Ujedno se prenosi izjava predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgice Spevec prema kojoj nije bilo lako donijeti odluku vezanu uz restrukturiranje, no Agencija je odobrila Program iz kojeg su sada uklonjeni svi nedostaci na koje je ranije ukazivala.

"Program za nas predstavlja minimum koji treba osigurati rentabilnost budućeg poslovanja i sada je najvažnije da se preuzete obveze ozbiljno shvate i provedu. Valja napomenuti da Europska komisija i konkurenti pozorno prate što se događa u CA-u. Dobro je da su Uprava i Nadzorni odbor svjesni činjenice da je za CA restrukturiranje jedina šansa opstanka u ovome obliku. Ako se u tome ne uspije, slijedi privatizacija ili likvidacija", kaže Spevec.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je 12. ožujka ove godine podnijelo Agenciji zahtjev za dodjelom državne potpore za restrukturiranje CA-a pretvaranjem duga u vlasnički udjel u iznosu od 1,067 milijardi kuna.

S obzirom da dokumentacija nije bila dostatna za donošenje odluke, Agencija je 9. travnja uputila zahtjev za dostavom dodatnih očitovanja i dokumentacije što je Ministarstvo i dostavilo, ali je Agencija zaključila da to nije dovoljno odnosno da potpore ne sadrže mjere restrukturiranja kojima bi se smanjili troškovi poslovanja i spriječio rizik gubitaka te da je vlastiti doprinos nedovoljan.

Stoga je krajem svibnja Agencija zatražila dodatna očitovanja i dokumentaciju, a izmjene i dopune Programa restrukturiranja dostavljene su joj 18. i 26. lipnja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram