Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2013

Evo kako će Europska unija spašavati banke u poteškoćama

Ministri financija članica Europske unije postigli su dogovor o novim pravilima za sanaciju i likvidaciju banaka u poteškoćama bez korištenja sredstava poreznih obveznika, što predstavlja pomak u uspostavi bankovne unije...

Po novim pravilima troškove restrukturiranja ili likvidacije banaka koje zapadnu u poteškoće snosit će najprije dioničari, zatim najslabije osigurani vjerovnici, poslije njih, bude li potrebno, vlasnici senior obveznica i kao posljednji štediše, odnosno oni s polozima većim od 100.000 eura, dok se u pologe ispod toga iznosa neće dirati.

"Ako neka banka ima problema, od sada ćemo imati jedinstvena pravila u cijeloj Europi o tome tko plaća račun", rekao je šef eurozone i nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

Riječ je o načelnom dogovoru koji predstavlja zajedničko stajalište članica u pregovorima s Europskim parlamentom. Nova pravila trebala bi stupiti na snagu 2018. Kompromis je postignut iz drugog pokušaja nakon što prošli tjedan u Luxembourgu ministri financija ni nakon 18 sati pregovora nisu uspjeli doći do dogovora.

Zemlje članice podijelile su se oko nekih pitanja. U prvoj su skupini Francuska, Velika Britanija, Italija i Švedska koje žele stanovitu fleksibilnost u rješavanju pojedinih slučajeva. Pariz želi da u nekim okolnostima može zaštititi individualne štediše i male i srednje tvrtke. Druge države poput Njemačke, Nizozemske ili Finske traže najstroža moguća pravila kako bi se izbjegla nesigurnost koja bi mogla izazvati bijeg investitora i štediša. Također žele da se u budućnosti u te svrhe više nikada ne koristi javni novac.

Kompromis je postignut nakon što su ministri uspjeli dogovoriti određeni stupanj fleksibilnosti, koji dopušta svakoj članici određenu autonomiju u rješavanju bankarskih kriza, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram