Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2013

Novo opasno usporavanje kineske industrije

Aktivnosti u kineskoj industriji ponovo su se smanjile u lipnju, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje britanske banke HSBC, čiji je indeks kliznuo na najnižu razinu u devet mjeseci...

Konačna vrijednost indeksa menadžera nabave za kineski industrijski sektor (PMI) iznosila je u lipnju 48,2 boda, u odnosu na 49,2 boda koliko je iznosila u svibnju. Time je HSBC snizio početnu procjenu njegove vrijednosti za 0,1 postotni bod.

Indeks prati aktivnosti u kineskim tvornicama i pomno je praćen pokazatelj zdravlja gospodarstva. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

"Pad narudžbi i rast zaliha dodatno su u lipnju pojačali pritisak na kineske proizvođače", tumači u priopćenju ekonomist HSBC-a Qu Hongbin.

Manja su poduzeća imala teškoća s pristupom kreditima zbog nestašice novca na kineskom međubankovnom tržištu, dodaje.

"Budući da se Peking suzdržava od poticajnih mjera, kontinuirano usporavanje rasta vjerojatno će se nastaviti i u narednim mjesecima", dodao je.

Službeni indeks menadžera nabave koji izrađuje Državni ured za statistiku spustio se u lipnju na 50,1 bod, sa svibanjskih 50,8 bodova, uglavnom zbog pada proizvodnje i novih narudžbi, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram