Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2013

Turizam spašava Španjolsku od rekordno visoke nezaposlenosti

Broj zahtjeva za naknade za nezaposlenost u Španjolskoj zabilježio je u lipnju rekordan pad, čemu je najvećim dijelom pridonijela obimna ponuda sezonskih poslova, pokazali su u utorak podaci tamošnjeg ministarstva rada...

Na mjesečnoj razini broj registriranih nezaposlenih osoba smanjen je tako za 127.248 ili 2,6 posto, na 4,76 milijuna, pokazalo je izvješće ministarstva. Riječ je o četvrtom uzastopnom mjesecu da se broj zahtjeva za naknade smanjuje.

Ako se izuzme utjecaj sezonskih čimbenika, broj registriranih nezaposlenih osoba u lipnju je iznosio 4,88 milijuna i bio je veći za njih 996 u usporedbi s mjesecom ranije, objavilo je ministarstvo.

Zadovoljstvo najnovijim vijestima s tržišta rada iskazali su u vladi premijera Mariana Rajoya koja ustraje na provedbi nepopularnih programa reformi i mjera štednje kako bi izbavila iz krize prezaduženo gospodarstvo, pogođeno rekordnom nezaposlenošću od više od 27 posto.

"Nikad dosad nije zabilježen tako izrazit pad registrirane nezaposlenosti u jednom mjesecu", kazala je državna tajnica u ministarstvu rada Engracia Hidalgo.

Napominje da je značajan pad zabilježen u svim sektorima, izuzev poljoprivrednog, ali i podsjeća da Španjolsku čeka još puno posla kako bi se omogućilo zaposlenje svima koji trpe teške posljedice ekonomske krize.

"Odlučno ustrajemo u stvaranju uvjeta za povratak gospodarstva na put rasta i kreiranja stabilnih, kvalitetnih radnih mjesta", poručila je.

Stopa nezaposlenosti u prvom je tromjesečju ove godine dosegnula rekordnih 27,16 posto, pokazala je šira, tromjesečna anketa koju je tamošnji državni zavod za statistiku proveo za prva tri mjeseca.

Prema projekcijama vlade u Madridu, stopa nezaposlenosti bi se tijekom iduće godine trebala smanjiti na 26,7 posto, a u 2015. se spustiti na 25 posto, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram