Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2013

Može li Vrdoljakov zakon donijeti nove investicije?

Hrvatski sabor je počeo raspravu o prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je uvjeren da će zakon biti potreban samo za idućih nekoliko godina, dok se izmjenama drugih zakona ne osigura učinkovitije i brže donošenje dokumenata potrebnih za investiranje...

"Volio bih živjeti u zemlji u kojoj ovaj zakon nije potreban, u kojoj bismo imali jasna pravila i gdje bi službenici na bilo kojoj razini bili učinkovitiji", rekao je Vrdoljak.

Upozorio je da je nekim jedinicama lokalne samouprave za donošenje prostornih planova potrebno 11 mjeseci, a nekima čak šest godina, što je, ističe, pogubno za investicijsku klimu. Odbacio je tumačenja da će zakon omogućiti rasprodaju javnih dobara.

"Uvjeti izvlaštenja se ne mijenjaju, sva izvlaštenja idu po postojećem zakonu. Ni jedan projekt neće se moći ostvariti ako nije predviđen prostornom dokumentacijom, samo se ubrzava procedura za izdavanje dozvola", rekao je Vrdoljak te istaknuo i da zakon donosi transparentno odlučivanje o tome što su strateški projekti i praćenje njihove realizacije.

Odbacio je primjedbe da se zakonom pogoduje krupnom kapitalu, ističući da Vlada ne zanemaruje važnost manjih investicija, ali da velike zapošljavaju veliki broj ljudi, angažiraju i druga mala i srednja poduzeća te pomažu razvoju prometne, komunalne i energetske infrastrukture. Kazao je i kako mu je žao što zakon, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju, nije donesen prije ljetne stanke, ali i da se zbog toga ništa radikalno ni katastrofalno neće dogoditi.

"Bolje je nekoliko mjeseci potrošiti na kvalitetnu raspravu, nego kasnije imati problema u primjeni zakona", rekao je Vrdoljak, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram