Zatvori
Poslovni Puls
05/07/2013

Svibanj donio rast maloprodajnog sektora

Prvi rezultati trgovine na malo u svibnju pokazali su godišnji rast prvi put nakon ožujka prošle godine. Prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a trgovina na malo je u svibnju zabilježila realan rast od 1,1% na godišnjoj razini, dok je nominalni rast iznosio 3,2 posto. Rezultati su povoljniji od konsenzusa analitičara u anketi HINA-e (-1,4% godišnje)...

S početkom ove godine (od veljače) kretanja u trgovini na malo su pokazivala poboljšanje, što je međutim velikim dijelom rezultat baznog učinka s obzirom da je od travnja prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada. Ipak, na temelju rasta u jednom mjesecu ne možemo govoriti o oporavku trgovine na malo, osobito s obzirom na značajan bazni učinak.

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima trgovina na malo je zabilježila realan rast od 0,8 posto. Mjesečnom rastu je vjerojatno djelomično pridonijela i turistička predsezona.

"U mjesecima pred nama očekujemo nastavak poboljšanja kretanja u trgovini na malo. Osim učinka baznog razdoblja tome će pridonijeti i središnja turistička sezona. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo vjerojatno neće biti u ovoj godini budući da su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna", objavili su RBA analitičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram