Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2013

Evo problema: Njemačka bilježi najveći pad izvoza od 2009. godine!

Njemački izvoz zabilježio je u svibnju najveći pad na mjesečnoj razini od kraja 2009. dok je uvoz poskočio, signalizirajući snažnu osobnu potrošnju, pokazalo je objavljeno izvješće državnog statističkog ureda...

Sezonski i kalendarski prilagođeni izvoz smanjio se u svibnju 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci Destatisa. Izvoz je inače tradicionalni oslonac najvećeg europskog gospodarstva ali sada trpi posljedice krize u eurozoni ali i posustajanja kineskog gospdoarstva.

Na godišnjoj razini njemački se izvoz u svibnju smanjio 4,8 posto. Pritom je izvoz u eurozonu u svibnju potonuo 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Njemačka je isporučila manje dobara i usluga i u vaneuropske zemlje, uz pad vrijednosti izvoza za 1,6 posto.

Vlada u Berlinu očekuje da će izvoz ove godine biti uteg za BDP pa glavni poticaj za gospodarski rast očekuje od osobne potrošnje, poduprte višim plaćama, snažnim tržištem rada i umjerenom inflacijom, javlja Hina.

Stoga će rast uvoza u svibnju za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec biti dobra vijest jer signalizira da Nijemci kupuju više robe iz inozemstva. Na godišnjoj razini uvoz se smanjio 2,6 posto.

Sezonski i kalendarski prilagođen njemački vanjskotrgovinski višak smanjio se u svibnju na 14,1 milijardu eura, s naniže revidiranih 17,5 milijardi eura koliko je iznosio u travnju, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram