Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2013

[VIDEO] Linić iskreno: Hrvatska se baš i nije pripremila za ulazak u Europsku uniju!

"BUDIMO iskreni, ekonomski se baš i nismo pripremili za ulazak u Europsku uniju", kazao je Slavko Linić u intervjuu za Al Jazeeru. Kao argument ovoj tvrdnji ministar financija ističe visok deficit i javni sektor kojeg treba temeljito restrukturirati...

Linić tvrdi da ova vlada doživljava ulazak u EU kao izazov. Cilj im je, kaže Linić, smanjiti javni dug i proračunski deficit, ubrzati privatizaciju i podići razinu konkurentnosti. Citirao je tvrdnju premijera Zorana Milanovića: "Hrvatska nije u sjajnoj situaciji, ali još uvijek smo dovoljno sposobni da sami riješimo svoje probleme".

U privatizaciji imovine koju vlast smatra nepotrebnom, kao i u naplati poreza, neće biti milosti, najavljuje Linić. "Imamo mnogo imovine koja može koristiti za smanjenje duga. Problem velike potrošnje smo riješili, sada se moramo boriti za prihode, moramo naplatiti sve poreze i korištenje državne imovine", kaže Linić.

A što će sve ići na privatizacijski bubanj? "Moramo se riješiti dobrog dijela trgovačkih društava koja ne predstavljaju monopolne djelatnosti, kao što je električna energija, voda, korištenje mora i šuma, prijenos nafte... To su stvari koje nisu na prodaju. Sve ostalo će dobiti vlasnike koji su daleko odgovorniji i koji će se znati boriti za napredak i konkurentnost", kaže Linić, koji smatra da u Hrvatskoj ima previše "mrtvog kapitala".

Linić tvrdi da je ova vlas započela oživljavanje gospodarske aktivnosti. Priznaje da se promjene događaju sporo, ali za to su, tvrdi, prvenstveno krivi sindikati i poslodavci koji ne žele prihvatiti reforme. "Vlada sama vuče teret reformi. Možda smo zbog toga malo sporiji, ne možemo ići naglo jer ćemo imati prevelik otpor", kaže Linić i dodaje: "Otpori pokazuju koliko ovo društvo ne želi promjene".

Najavljuje da će do kraja godine biti pokrenute nove reforme, među kojima i reforma socijalnog sustava. Na pitanje kada će građani živjeti bolje, Linić kaže da ćemo na pravom putu biti kad budemo imali oko 200.000 nezaposlenih i više od 1,5 milijuna zaposlenih, prenosi Index.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram