Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2013

Hajdaš Dončić: Nemamo izbora, moramo privatizirati autoceste kako bismo smanjili javni dug

Autoceste ćemo dati u koncesiju ako se za to ostvare natječajni uvjeti, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ističući kako će autoceste trajno ostati hrvatsko vlasništvo bez obzira tko njima upravlja...

"Ujedno, ako dobijemo jako ime koncesionara, to će omogućiti i nove investicije u cestovni promet. U cilju smanjenja javnog duga mi nemamo druga rješenja", kazao je ministar odgovarajući na pitanja o najavljenom prikupljanju potpisa za referendum protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Podsjećamo, bipartitno socijalno vijeće za promet, u kojem su sindikati i poslodavci djelatnika u prometu, jučer je zatražilo da Vlada do 15. srpnja odustane od monetizacije autocesta, inače će formirati stožer i početi prikupljati potpise za referendum o davanju autocesta u koncesiju.

Predstavnici triju prometnih sindikata i Hrvatskih cestovnih prijevoznika smatraju kako se kroz monetizaciju zapravo rasprodaju HAC i ARZ kako bi se kratkoročno premostili dugovi. Ukupni dug za autoceste iznosi oko 30 milijardi kuna, a iduće godine na naplatu stiže 6,6 milijardi kuna. Sindikalci i poslodavci predlažu da se to financira prodajom dionica HAC-a i ARZ-a građanima ili da se dug reprogramira i pokrije dugoročnim kreditom.

Vlada je prošlog tjedna prihvatila model monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina, a tim je modelom predviđeno da jednokratna koncesijska naknada iznosi od 2,4 do 3,2 milijarde eura, ovisno o trajanju koncesije. Taj bi se novac iskoristio za vraćanje dugova, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram