Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2013

Nastavak grčkog horora: Pad BDP-a iznosit će 5 posto!

Grčko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti čak pet posto, upozorio je u utorak ugledni grčki institut IOBE, čije su nove prognoze još sumornije od dosadašnjih...

"Projekcija rasta mora se revidirati naniže, pad aktivnosti u ovoj godini iznosit će oko 5,0 posto", objavio je IOBE u tromjesečnom izvješću. Sada procjenjuju da će se aktivnosti smanjiti u rasponu od 4,8 do pet posto, u odnosu na ranije prognoziranih 4,6 posto.

Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuju da će se grčki BDP u ovoj godini smanjiti 4,2 posto a grčka središnja banka prognozira pad po stopi od 4,6 posto. Prošle godine gospodarstvo se smanjilo 6,4 posto.

"Fiskalna konsolidacija i poboljšana konkurentnost nisu popraćeni uspješnom provedbom programa strukturnih reformi", tumače u IOBE-u.

Procjenjuju da će stopa nezaposlenosti u ovoj godini dosegnuti 27,8 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 27,3 posto. Aktualni podaci državnog zavoda za statistiku ELSTAT pokazuju da je u ožujku grčka nezaposlenost iznosila 26,8 posto.

"Sve dok traje recesija, ekonomija ne sagorijeva samo masnoće već i produktivno tkivo", zaključio je novi čelnik IOBE-a Nikos Vettas, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram