Zatvori
Poslovni Puls
11/07/2013

Ma nije moguće: HRT naplaćuje pristojbu za fiskalne uređaje!?

Na adresu HOK-a posljednjih tjedana stigli su brojni upiti njihovih članova iz cijele Hrvatske u kojima se tvrdi da kontorlori HRT tijekom kontrole plaćanja pristojbe, zbog posjedovanja fiskalnih uređaja, zadužuju za plaćanje iste...

Kako bi doznali o čemu se radi HOK je kontaktirao HRT kako bi se izbjegli nesporazumi na terenu i eventualni prekršajni postupci i kazne, a s Prisavlja su dobili šturi odgovor koji citira odredbe Zakona o HRT-u.

Činovnici s HRT-a  pozivaju se tako na članak 34. st. 1. koji propisuje da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovog Zakona.

Također spominju i članak 36.st. 2. koji propisuje da su osobe iz članka 34. stavka 4. ovoga Zakona oslobođene obveze plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa.

Nadalje, djelatnici HRT-a (kontrolori) prilikom obavljanja kontrole moraju utvrditi da se računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl. ne koriste isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, odnosno utvrditi da se na predmetnim uređajima koristi radijski ili televizijski signal. Znači, prijava prijamnika radi se isključivo samo ako se utvrdi da se koristi radijski ili televizijski signal, prenosi T-Portal.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram