Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2013

Teška kriza trese Europu: Novi veliki pad prodaje automobila

Prodaja novih automobila na europskim tržištima ponovno se smanjila u lipnju, izvijestilo je europsko udruženje proizvođača ACEA...

U prošlom mjesecu u 26 zemalja članica Europske unije (uz izuzetak Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano je 1,134 milijuna novih automobila,  5,6 posto manje nego lani u lipnju.

U svibnju se broj novoregistriranih automobila ponovno smanjio, i to za 6,9 posto, nakon kratkotrajnog oporavka u travnju kada je uvećan za 1,7 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Među najvećim tržištima, Velika Britanija je u lipnju potvrdila status jedine svijetle točke s rastom prodaje od čak 13,4 posto. Najveće europsko tržište, ono njemačko, opet je zabilježilo pad, za 4,7 posto, a trend je isti i u Francuskoj (pad od 8,4 posto) te Italiji (pad od 5,5 posto).

Najblaži je pad među velikim tržištima zabilježila Španjolska, gdje se prodaja u lipnju smanjila za 0,7 posto.

U šestomjesečnom razdoblju, zaključno s lipnjem, broj registriranih novih automobila smanjio se u 26 zemalja EU-a (bez Malte) za 6,6 posto, u odnosu na isto razdoblje lani kada je registrirano 6,2 milijuna novih automobila.

Rast prodaje zabilježila je samo Velika Britanija, za deset posto. U Francuskoj prodaja se smanjila za 11,2 posto, u Italiji za 10,3, a u Njemačkoj za 8,1 posto. Pad je ponovno najblaži u Španjolskoj, za 4,9 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram