Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2013

Crna Gora izlazi iz krize: Ostvaren kvartalni rast BDP-a od 4,3 posto!

Crnogorsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo je rast od 4,3 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćeno je iz Vlade Crne Gore...

Kako se navodi, rast industrijske proizvodnje u navedenom razdoblju je, prije svega, rezultat rasta proizvodnje električne energije, a ukupnom rastu pridonijela je i bolja naplata prihoda.

Vlada Crne Gore je priopćila da je turizam i dalje značajan generator rasta crnogorske ekonomije, što je potvrdjeno i povećanjem ostvarenih prihoda u prvih pet mjeseci ove godine.

Početak godine karakterizira pad inflacije tako da ona, mjerena indeksom potrošačkih cijena, bilježi pad sa 4,2 posto u siječnju na 3,0 u svibnju. Također, prosječan broj zaposlenih u svibnju je iznosio 174.369, što je najveća razina u posljednjih nakoliko godina, dok je nezaposlenih bilo 31.363 , navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je u razdoblju od siječnja do svibnja došlo do porasta prihoda proračuna, koji su iznosili 416,5 milijuna eura, što je 2,1 posto iznad planiranog, dok su rashodi iznosili 495,1 milijuna eura, odnosno manji su za 5 0,2 posto od planiranog.

Deficit proračuna, koji je u ovom razdoblju iznosio 78,56 milijuna eura pokazuje tendenciju smanjenja, niži je od deficita u istom razdoblju 2012. za 48,7 milijuna eura, dok je u odnosu na plan niži 36 milijuna, priopćila je Vlada Crne Gore.

Navodi se da je državni dug na kraju svibnja iznosio je 1,7 milijardi eura ili 50,2 posto procijenjenog BDP-a, što Crnu Goru svrstava u umjereno zadužene zemlje i ispod je prosjeka Europske unije, prenosi Index.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram