Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2013

Predstavljanjem zanimljivih startupa otvorena RockPaperStartups konferencija

Jučer je održan „nulti“ dan  RockPaperStartupsa, najveće europske ljetne startup konferencije koja danas započinje službenim otvaranjem u Kompleksu Rikard Benčić u Rijeci...

Nultoga dana konferencije, koju organizira Netokracija, a podržava Vipnet kao generalni pokrovitelj ove prave ljetne startup poslastice, održan je  Mini Seedcamp Rijeka, na kojemu se predstavilo devet regionalnih startupa. Neki od njih mogli bi imati priliku sudjelovati na Seedcamp Weeku u Londonu, gdje će provesti četiri dana sa 150 mentora i možda postati dio Seedcampove obitelji. Timove je nadgledao i mentorirao Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu, koji je objasnio kako ovaj akcelerator ima “obitelj” koja se proteže na 33 zemlje.

Carlos je predstavio što zapravo Seedcamp nudi za startupe, ali i da sve počinje od lokalnih događaja kao što su Mini Seedcampovi. Dokaz za to su bili autori startupa TruckTrack, Vuk Nikolić i Vukašin Stojkov, koji su ostalim startupima dočarali što je ulazak u Seedcampovu obitelj za njih značio. Njihov put započeo je Mini Seedcampom u Beogradu, a tri mjeseca kasnije imaju razrađen projekt, investitore i sve izglednije šanse za uspjeh na tržištu. Kao neke od glavnih prednosti izdvojili su lakši pristup investitorima, od kojih su vrlo brzo nakon ulaska u Seedcamp dobili konkretne ponude, ali i općenitu akceleraciju, mentoriranje, povezivanje i nova znanja o raznim područjima poslovanja, od pravnih stvari oko osnivanja tvrtke do samog proizvoda.

Na Mini Seedcampu se predstavilo devet startupa. Prvi je bio  8memo, projekt koji je, prema riječima autora, kombinacija Dropboxa i Flipboarda za fotografije. Radi se o projektu
koji će inkronizirat fotografije na svim uređajima i automatski ih povezati u atraktivnu mobilnu galeriju. Nakon njih predstavio se Anctu, startup u kojem je riječ o trgovini alatima namijenjenima za community managere. Ovim projektom autori žele dati developerima priliku da dođu do ciljane skupine, a osobama koje se bave društvenim mrežama mogućnost da dobiju sve željene alate na jednome mjestu. Babywatch je sljedeći predstavljen projekt, a riječ je o hardveru i softveru koji omogućuje praćenje i vizualizaciju otkucaja srca nerođenog djeteta.

Edgar The Storyteller zanimljiv je projekt koji želi svima dati mogućnost pričanja priče. Naime, autori ističu kako svaki proizvod ima svoju priču, a priča je često upravo ono
što prodaje – no, kako nisu svi nadareni za kreiranje zanimljivih priča, tu nastupa jednostavni alat koji omogućuje svima kreiranje priča koje su zanimljive i vizualno privlačne. Na Mini Seedcampu predstavljao se i  Hungr.io, a riječ je o dvosmjernoj platformi za komunikaciju između restorana i korisnika.  ListenApp je aplikacija koja će korisnicima koji nemaju previše slobodnog vremena, a žele biti u tijeku s informacijama, dati najbitnije vijesti i to brzinom munje, dok autor  Openoya želi napraviti najbrži način pronalaska objekata koji su otvoreni u vašoj blizini.  Sizem, nedavni pobjednik TechCrunch Balkans Meetupa u Zagrebu, na Mini Seedcampu predstavio je i novu web stranicu projekta, koja sada nudi kalkulator za izračunavanje idealne veličine grudnjaka.

Posljednji projekt koji je predstavljen je  Teddy The Guardian, ručno izrađena igračka s ugrađenim senzorima, koji mjere vitalne funkcije djece dok se igraju s njima, a koje roditelji mogu pratiti putem aplikacije. Startupi su imali priliku razgovarati i s tridesetak iskusnih mentora povezanih sa startup svijetom i na taj način direktno pojasniti detalje oko svog proizvoda ili poslovanja, a dobiti i konkretne savjete ili povratne informacije. Inače, za razliku od sličnih događaja ovakve vrste, jučer nije bilo formalnog proglašenja “pobjednika” pitchanja – Seedcamp je odlučio održavati nekoliko sličnih događaja u različitim zemljama, a tek nakon toga odabrati najbolje projekte koji će imati šansu ući u akcelerator. Posljednji događaj iz ove serije Mini Seedcampova održat će se u Londonu, sredinom kolovoza, kada će se saznati više o uspjehu danas predstavljenih startupa.

Nakon održanog Mini Seedcampa, organizaciju, timove i mentore ugostio je u  Gradskoj vijećnici Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, koji je istaknuo kako Grad Rijeka oduvijek gaji poduzetnički duh te kako su iznimno ponosni što se ovakvo događanje održava upravo u Rijeci. Na gostoprimstvu zahvalili su mu  Ivan Brezak Brkan, glavni organizator RockPaperStartupsa, te Carlos Eduardo Espinal koji je istakno kako je lokacija izuzetno bitna za poduzetnički duh na konferenciji te da je ovo upravo idealno mjesto za Mini Seedcamp.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram