Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2013

Stiže li ograničenje naknada za kartične transakcije?

Europska komisija (EK) razmatra smanjenje visokih naknada na transakcije debitnim i kreditnim karticama koje su izdašan prihod kartičarskih tvrtki poput Vise i MasterCarda, prenosi Financial Times...

Ne predviđa se ukidanje naknada, o čemu se prije također razmišljalo, ali će ipak zadati udarac kartičarskoj industriji, piše list.

EK je razmatrala načine kako smanjiti te naknade nakon što je 2007. ocijenila da se naknadama na kartice izdane u Europi krše pravila o konkurentnosti te povećavaju troškovi i kupcima i trgovcima.

Najnoviji plan predviđa ograničenje naknada na 0,2 posto vrijednosti transakcije ostvarene svim debitnim i kreditnim karticama. Ta bi se mjera potpuno primjenjivala nakon dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja, u kojem bi ograničenje vrijedilo samo za prekogranične transakcije.

MasterCard i Visa Europe već su ograničili naknade na 0,2 posto vrijednosti transakcije za debitne i 0,3 posto za kreditne kartice, u sklopu dogovora s regulatornim vlastima o suzbijanju kartela.

Prema procjeni EK, predviđeno ograničenje smanjit će ukupan iznos naknada za debitne kartice u EU-u s 4,8 milijardi eura na 2,5 milijardi eura, prenosi Hina.

Naknade za kreditne kartice past će s 5,7 milijardi eura na 3,5 milijardi eura kad ograničenje stupi na snagu, piše list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram