Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2013

Sve dogovoreno: Francuzi će ipak graditi novi terminal Zračne luke Zagreb

Zračnu luku Zagreb ipak će graditi Francuzi. Nakon višednevnih razgovora u Ministarstvu prometa postignut je dogovor Vlade i francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC), koji obećava da će radovi početi potkraj rujna...

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako ne vidi nijedan razlog zbog kojeg radovi na izgradnji novog terminala ne bi počeli u realnom roku - kraj rujna i početak listopada. Izvijestio je da se građevinska dozvola očekuje potkraj kolovoza.

Ocijenio je da su razgovori s francuskim koncesionarom ZAIC-om uobičajeni kod takvog tipa aranžmana jer postoji niz stvari koje se moraju dotjerati, a država, kako je rekao, pritom pazi da striktno zaštiti javni interes kako joj se ne bi ponovno dogodio "slučaj Astaldi" kao kod izgradnje autoceste Zagreb-Goričan. "Bude li neobjektivnih razloga za kašnjenje gradnje, a ja ih ne vidim, Ministarstvo će aktivirati garanciju od 900 tisuća eura. To naši partneri znaju i toga se ne boje", rekao je Hajdaš Dončić.

Kazao je kako se koncesijski ugovor neće mijenjati i kompletan projekt odvijat će se u skladu s njim. Istaknuo je da je osiguranje financiranja obveza koncesionara, odnosno da država zato ne izdaje jamstva.

Christophe Petit, direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International, rekao je kako je financijska konstrukcija za izgradnju terminala zatvorena, ali da ugovori još nisu potpisani. Dodao je da je taj posao pri kraju, o čemu se pregovara s bankama, te da su u tijeku sastanci odvjetničkih timova koji na tome rade.

"Nema sumnje u spremnost banaka za financiranje", rekao je Petit. Dodao je da osim temeljnog kapitala koji je osiguran, interes za ulazak u projekt pokazuju jedan veliki europski i jedan ruski investitor. "Oni nam se javljaju i kažu da žele sudjelovati", kazao je Petit.

Zaključio je da je financiranje osigurano i raspoloživo, ali da utvrđivanje posljednjeg zareza u ugovoru još traje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram