Zatvori
Poslovni Puls
22/07/2013

Srbijanski tajkun platio 12 milijuna eura jamčevine za izlazak iz pritvora

Vlasnik "Delta holdinga" i jedan od nekoliko najbogatijih Srba s Forbesove liste Miroslav Mišković uplatio je jamstvo od 12 milijuna eura u dinarskoj protuvrijednosti, a prema neslužbenim izvorima beogradskih medija očekuje se da će danas ili najkasnije u utorak biti pušten iz privora u kojem je, pod optužbama za zlouporabe u privatizaciji, od prosinca 2012. godine...

Mišković je, zajedno sa sinom Markom i još osam osoba, uhićen 12. prosinca i pritvor mu je u međuvremenu dva puta produžen zbog optužnice koja ga, zajedno sa suradnicima, tereti za zlouporabe kojima su cestovna poduzeća oštećena za oko 154 milijuna eura, a državni proračun Srbije za 4,3 milijuna eura. Miškovićev sin Marko je u međuvremenu izišao iz pritvora, ali je pod elektroničkim nadzorom u kućnom pritvoru.

Mediji su ranije spekulirali da će država od Miškovića tražiti dinarsku protuvrijednost od 25 milijuna eura kao jamstvo da će po izlasku iz pritvora biti dostupan pravosudnim vlastima. Osim jamstva, Mišković mora predati i putovnicu te se svakog prvog dana u mjesecu javljati policijskoj postaji u svojoj općini.

Prema tvrdnjama beogradskog "Blica" i Radiotelevizije Srbije, jamstvo od 12 milijuna eura u dinarskoj vrijednosti novac je Miškovićeva poduzeća Delta holding.

Kad je Miškoviću posljednji put produžen pritvor, Specijalni sud je tu odluku obrazložio tvrdnjom da je on vlasnik brojnih poduzeća diljem svijeta koja bi mogao iskoristi za bijeg. Žalbeni sud je, međutim, u odluci o poništenju rješenja Specijalnog suda o odbijanju jamstva naveo kako treba razmotriti bi li se, osim pritvora, mogle primijeniti i druge mjere osiguranja da će se on odazivati na pozive suda.

Miroslav Mišković vlasnik je "Delta holdinga", poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima oko 7.700 zaposlenika i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji.

Početkom 2011. Mišković je belgijskoj tvrtki "Delhaize" prodao trgovinski lanac "Delta Maxi" za 932,5 milijuna eura.

Mišković je prošle godine dospio u središte pozornosti medija i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenog potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju vlasnika "Delta holdinga".

Svoj poslovni imperij i veliko bogatstvo Mišković je počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram