Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2013

Hrvati odustaju od kupovine vlastite nekretnine - najam puno privlačniji i dostupniji

Zadužiti se na 30 godina i useliti u vlastitu nekretninu ili plaćati najam i tako, između ostalog, biti mobilniji? Većina građana na Zapadu, npr. u Austriji, Njemačkoj i posebno u SAD-u uopće ne dvoji nad ovim pitanjem, dok se u Hrvatskoj donedavno jezičac na vagi primicao prvoj odluci – kupnji. No čini se da se i na domaćem tržištu nekretnina događa obrat...

Tako barem govore podaci o 700 zahtjeva, koliko je dobila Agencija za posredovanje nekretninama (APN) u svega 15 dana od objave javnog poziva za najam. U ponudi je bilo 86 stanova u naselju Novi Jelkovec i svi su – planuli! Cijena najma od 20 kuna po metru četvornom tu je svakako odigrala veliku ulogu kao i mogućnost otkupa stana nakon tri godine najma.

"Ovo je za nas puno bolja opcija jer smo dosad plaćali u vjetar, a ovako nam stanarina ulazi u cijenu stana ako budemo mogli dići kredit da ga otkupimo", kažu za Večernji list prvi stanari koji su se u stanove u Novom Jelkovcu uselili krajem svibnja.

Da se trend okreće prema najmu, potvrđuje i Ivan Knežević, voditelj portala Centar Nekretnine.

"Najam je sad u zamahu, no u kojem broju, još se ne može prognozirati. Jasno je ipak da će se u budućnosti građani svakako sve više okretati najmu, a to se posebno odnosi na mlađu populaciju", kazao je Knežević koji smatra da kupnja nekretnine neće izgubiti primat sigurno sljedeće dvije do tri godine. Da prodaja stanova loše ide, nije nepoznato, a na tržištu je čak 20.000 novosagrađenih stanova čiju je prodaju Ministarstvo graditeljstva željelo potaknuti inicijativom POS+ (opcija da kupac sam izabere stan, a kredit odobravaju banka i APN).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram