Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2013

U travnju inozemni dug narastao za 821 milijuna eura

U travnju je, treći uzastopni mjesec bruto inozemni dug porastao na mjesečnoj razini. Prema podacima HNB-a bruto inozemni dug na kraju je travnja iznosio 45,8 mlrd. eura, što je za 821 mil. eura više nego na kraju ožujka pri čemu je rast na mjesečnoj razini nešto snažniji nego prethodnih mjeseci...

Tome je velikim dijelom pridonijelo izdanje euroobveznice u iznosu 1,5 mlrd. dolara (957 mil. eura). Navedeno je vidljivo iz rasta duga države od 710 mil. eura u odnosu na kraj ožujka, što je promatrajući prema sektorima daleko najsnažniji rast inozemnog duga u travnju. Dug države na kraju je spomenutog mjeseca iznosio 9,4 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, dakle u odnosu na travanj prošle godine ukupan inozemni dug smanjio se za 1,8 mlrd. eura (-3,7%). Tome je najviše pridonijelo smanjenje duga kreditnih institucija za 2,4 mlrd. eura (na 9,4 mlrd. eura). Ipak, u prva četiri mjeseca ove godine vidljivo je usporavanje razduživanja kreditnih institucija s obzirom da je stanje njihovog duga na kraju travnja bilo za 12 mil. kuna više nego na kraju prošle godine. U suprotnom smjeru djeluje dug države.

"U ovoj godini očekujemo nastavak slabe dinamike rasta inozemnog duga, odnosno njegovu stagnaciju. Pritom će država biti glavni generator rasta vanjskog duga uz izdanje euroobveznice u travnju i potencijalno još jedno izdanje do kraja godine. S druge strane, razduživanje bankarskog sektora trebalo bi se usporiti", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram