Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2013

Nastavak realnog godišnjeg pada prosječne neto i bruto plaće

U svibnju su prosječna bruto i neto plaća u Hrvatskoj zabilježile uobičajen sezonski rast. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u svibnju iznosila je 5.581 kunu, što je nominalno za 103 kune, odnosno za 1,9% više nego u travnju...

Na godišnjoj razini nominalan rast neto plaće iznosio je 52 kune, odnosno 0,9%, dok je uz korekciju godišnje nominalne stope rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) prosječna neto plaća u travnju je ostvarila realan pad od 0,7% godišnje. To je 15. uzastopni mjesec da neto plaća bilježi realni pad na godišnjoj razini.

Prosječna bruto plaća u svibnju je iznosila 8.065 kuna, što je nominalno za 176 kuna, odnosno za 2,23% više nego u travnju. Na godišnjoj razini nominalan rast iznosio je 87 kuna, no realno i prosječna bruto plaća nastavlja bilježiti godišnje stope pada. U odnosu na svibanj prošle godine bruto plaća je realno niža za 0,5 posto.

Iako u mjesecima turističke sezone i predsezone kada se zaposlenost povećava, odnosno nezaposlenost smanjuje plaće bilježe nominalan rast na mjesečnoj razini, godišnje realne stope potvrđuju izostanak pozitivnih promjena i nastavak krize na tržištu rada. Ni u ovoj godini ne očekuje se zamjetnije poboljšanje trendova, objavili su analitičari Raiffeisnbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram