Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2013

POZITIVNI TRENDOVI: Ulaganja najavljuju izlazak iz krize?

Predstavljeni rezultati rada Koordinacije za gospodarstvo i investicije u prvom polugodištu ove godine...

Prva tri mjeseca ove godine investicije su porasle 5 i pol puta u odnosu na isto razdoblje lani. Uloženo je tako 460 milijuna eura.

Da se neke stvari mijenjaju, Grčić potkrepljuje podacima o rastu zaposlenih koje, kaže, nije samo sezonsko, jer je primjetan i rast u industriji, vidljivo je usporavanje pada zaposlenih u građevinarstvu.

Prvi kvartal donio je napokon i blagi rast industrijske proizvodinje - od 0,3 posto. Rasle su i osobna potrošnja te prihodi u turizmu, a pad je i dalje očit u građevinarstvu, rečeno je na predstavljanju izvješća o radu Koordinacije.

Do kraja godine ministri Branko Grčić, Hajdaš Dončić i Ivan Vrdoljak očekuju najveći doprinos rastu BDP-a kroz izvoz i izravne strane investicije. Planirane javne investicije su 13,6 milijardi kuna, a privatnici bi u Hrvatsku trebali uložiti čak 50 milijardi kuna.

Ukupna planirana ulaganja u ovoj godini iznose oko 70 milijardi kuna, a u 6 mjeseci realizirano je 30 posto više ulaganja nego u istome razdoblju lani.

Upitan da komentira sve veći javni dug, Grčić je rekao da će javni dug rasti sve dok Hrvatska ima deficit, osim ako provedemo monetizaciju. "Monetizacija i slični privatizacijski projekti nisu hir ove Vlade, a i oni koji su do jučer bili u vlasti imali su vrlo slične ideje, a danas su protiv njih. To je nedosljednost u stavu", rekao je.

"Građanima treba otvoreno reći da je situacija teška i Vlada se bori da održi projekcije koje je postavila. Mnogo je faktora na koje Vlada ne može utjecati, ali učinit ćemo sve što je u našoj domeni kako bi se poboljšali gospodarski uvjeti i rast", poručio je Grčić.

Ministar Vrdoljak izdvaja dva osnovna cilja Radne skupine za poslovnu klimu i investicije - Hrvatska mora biti konkurentnija i rast se mora zasnivati na privatnom kapitalu i investicijama, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram