Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2013

Američko gospodarstvo se oporavlja brže od očekivanja

Rast američkog gospodarstva u drugom je tromjesečju ove godine ubrzao znatno više nego što se očekivalo, a to bi američku središnju banku (Fed) moglo navesti da smanji monetarne poticaje gospodarstvu...

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju porastao za 1,7 posto na godišnjoj razini, objavilo je  američko ministarstvo trgovine.

Time je znatno ubrzao njegov rast, budući da naniže revidirani podaci ministarstva pokazuju da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP porastao za 1,1 posto. Prvotno je objavljeno da je rast iznosio 1,8 posto. Analitičari iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali rast od jedan posto.

Glavnu podršku rastu u drugom tromjesečju pružili su čimbenici poput oporavka potrošnje kompanija, rasta izvoza i znatno blažeg pada državne potrošnje, anulirajući među ostalim slabiju osobnu potrošnju.

Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine gospodarskih aktivnosti u SAD-u, u drugom je tromjesečju porasla za 1,8 posto, dok je u usporedbe radi, u prva tri ovogodišnja mjeseca uvećana za 2,3 posto.

Pa ipak, najnoviji podaci svjedoče o trećem uzastopnom tromjesečju u kojem je rast gospodarstva ispod dva posto, što je tempo koji je obično preslab da bi doveo do smanjenja nezaposlenosti, prenosi Reuters.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram