Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2013

Tiskani mediji u problemima: Dvija najveće hrvatske izdavačke kuće u minusima

Kriza tiskanih medija ne posustaje, pad novinskih tiraža i slaba prodaja oglasa obilježili su i 2012. godinu, u kojoj su samo dva novinska izdavača, Slobodna Dalmacija i Novi list, uspjela poslovati s plusom, no i oni su dobili ozbiljne revizorske prigovore na objektivnost prikazanih rezultata....

S gubitkom su poslovala oba Styrijina dnevna lista, Večernji list i 24sata, baš kao i izdavač Jutarnjeg lista, tvrtka EPH Media koja je zbog insolventnosti u međuvremenu zatražila i predstečajnu nagodbu.

Lanjska je godina za 24sata bila prva u kojoj su ove novine u vlasništvu austrijske Styrije poslovale s gubitkom, dok im je u 'zlatnim' godinama dobit nadmašivala 50 milijuna kuna. Prihodi Večernjeg lista pali su za 15 posto, na 209,6 milijuna kuna, a gubitak je iznosio 15,6 milijuna kuna, za razliku od 2,2 milijuna kuna dobiti iz 2011. godine.

Izdavač Jutarnjeg lista, Globusa i Forbesa, tvrtka EPH Media prihodovala je lani 201,8 milijuna kuna i godinu zaključila s gubitkom od 6,9 milijuna kuna.

Unatoč padu prihoda od 11 posto, na 133,6 milijuna kuna, Slobodna Dalmacija upisala je dobit od 3,1 milijun kuna, pokazuje nekonsolidirano izvješće ove tvrtke na Burzi (koje ne uključuje Šibenski i Dubrovački list).

Prihodi su pali i Novom listu, i to za 14 posto, na 102,4 milijuna kuna, pokazuju financijski podaci izdavača riječkih novina koje je lani preuzela tvrtka Alberta Faggiana. Nakon niza gubitaških godina, ostvarili su dobit od 2,5 milijuna kuna, što je prvenstveno rezultat rashoda sniženih za 20 milijuna kuna. Pola su uštedjeli na troškovima osoblja, a pola na materijalnim troškovima. Broj zaposlenih smanjili su za sedam, a ostalima su snizili plaće. Kao i Slobodna, zaslužili su 'mišljenje s rezervom'. Revizori su ih upozorili da su dio potraživanja od povezanih poduzetnika trebali otpisati, jer su objektivno nenaplativi, kao što je primjerice zajam Diokiju 'težak' skoro 20 milijuna, piše T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram