Zatvori
Poslovni Puls
05/08/2013

Još gore: Hoće li Hrvatska izgubiti fiskalni suverenitet?

Smanjivanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnog na negativni, koji je objavila agencija Standard & Poor’s, što je za stepenicu niže unutar rejtinga “smeće”, korak je bliže ulasku Hrvatske u tzv. proceduru pretjeranog deficita...

Riječ je o pravilu prema kojemu Europska komisija ima pravo preuzeti kontrolu nad proračunskom politikom države članice čiji su deficit i javni dug preveliki, čime de facto gubi fiskalni suverenitet. U taj će program Hrvatska sigurno ući najvjerojatnije na zimu, piše Večernji.

U Vladi su već neko vrijeme svjesni da će EU tražiti konsolidaciju, no iz Ministarstva financija stižu informacije da nisu sigurni koliko su ljudi svjesni koliko je situacija ozbiljna. Izvješće kreditne agencije shvaćaju kao poruku da moraju ubrzati reforme, ojačati procese restrukturiranja javnih poduzeća te ih okrenuti investicijama.

Iako ulazak u program ne stigmatizira državu – uostalom u njemu je dosad bilo ili još jest 18 država, ne snalaze se u njemu sve lako. Grčka, Portugal, Španjolska pod patronatom tzv. Trojke –- EK, MMF-a i Europske banke – tonu sve dublje, socijalni nemiri vriju, a i povjerenje u Vladu ne postoji. Italija je u jednom trenutku “dobila” premijera instaliranog iz Bruxellesa, Enrica Lettu, a Mađarskoj su kao kaznene mjere zbog stalnog kršenja dogovorenog smanjenja deficita zamrzavali fondove, prenosi Večernji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram