Zatvori
Poslovni Puls
08/08/2013

Prvi podaci ukazuju na još jednu dobru turističku sezonu

Turista je na hrvatski Jadran i u Zagreb u srpnju došlo 1,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, ostvareno je i 1,1 posto više noćenja, a porasti dolazaka od 3 posto i noćenja od 2,5 zabilježeni su i za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju prvi rezultati sustava turističkih zajednica dostavljeni iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ)...

Spomenuti porasti u srpnju su rezultat 3 milijuna dolazaka turista i 21,3 milijuna njihovih noćenja, dok je u sedam mjeseci ove godine dolazaka na Jadran i u Zagreb ukupno bilo 6,6 milijuna, a noćenja 36,5 milijuna.

Uobičajeno i u ovom su srpnju najviše dolazaka, 2,8 milijuna, ostvarili strani turisti, što je porast od 1,7 posto, dok je njihovih 19,3 milijuna noćenja plus od gotovo 2,5 posto u odnosu na lanjski srpanj.

Domaćih je turista u srpnju bilo blizu 240 tisuća ili 5,7 posto manje, a znatno veći pad, od čak 10,2 posto, domaći su turisti zabilježili s 1,9 milijuna noćenja. Slična je situacija i za prvih sedam mjeseci ove godine - stranih je turista došlo gotovo 4 posto više ili njih blizu 6 milijuna koji su ostvarili 33 milijuna noćenja ili 3,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Domaćih turističkih dolazaka bilo je 2,4 posto manje ili 737 tisuća, a njihovih 3,6 milijuna noćenja minus je od 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnjih sedam mjeseci. Prvi podaci HTZ-a pokazuju da je u srpnju većina jadranskih regija odnosno županija zabilježila poraste i dolazaka i noćenja, no u Istri je dolazaka bilo 3,2 posto manje, a noćenja 2,2 posto manje.

Kvarner je posjetilo 0,67 posto manje turista, ali su ostvarili 3,5 posto više noćenja. Zadarska županija jedina je u Dalmaciji zabilježila minuse dolazaka turista od 1,6 posto i noćenja od 3,5 posto, dok su ostale tri dalmatinske županije u plusu.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je u srpnju gotovo 6 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine i 5 posto više noćenja, što su ujedno i najveći porasti među svim jadranskim županijama.

Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je u srpnju 4,4 posto više turista ostvarivši 3,6 posto više noćenja, a poraste dolazaka od 3,8 posto i noćenja od 4,7 posto zabilježila je Šibensko-kninska županija. Ipak s najvećim porastima u srpnju se može pohvaliti Zagreb koji je zabilježio čak 14,6 posto više dolazaka i 18,4 posto više noćenja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram