Zatvori
Poslovni Puls
08/08/2013

Slovenija bilježi novi rast nezaposlenosti

U Sloveniji je krajem srpnja bilo registrirano 117.143 nezaposlenih osoba, objavio je u srijedu slovenski zavod za zapošljavanje...

Registrirana nezaposlenost time se u odnosu na lipanj povećala za 0,5 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine za 9,6 posto.

Porast registrirane nezaposlenosti u srpnju, do čega je došlo nakon pet uzastopnih mjeseci u kojima se blago smanjivala, tumači se kao uobičajena pojava do koje dolazi u ljetnim mjesecima.

Tada se na zavod za zapošljavanje prijavljuje više osoba kojima su istekli ugovori o radu na određeno vrijeme, te mladih koji su završili školovanje, pa je tako onih koji traže prvi posao i u srpnju među prijavljenima na zavodu bilo najviše.

Prosječan broj prijavljenih nezaposlenih osoba u Sloveniji u prvih sedam mjeseci iznosio je 120.658, te bio za 9,7 posto veći nego u prvih sedam mjeseci 2012. godine.

Među 60.701 novih prijava nezaposlenosti u tom razdoblju najviše je osoba kojima su istekli ugovori o radu na određeno vrijeme, slijede osobe koje su proglašene viškom i one koje su bez posla ostale nakon stečaja poduzeća.

Na slovenskom zavodu za zapošljavanje primjećuju i prisutan trend produžene dugotrajne nezaposlenosti, te rast broja nezaposlenih među osobama u dobi od 30 do 39 godina, a raste i nezaposlenost među ženama, te osobama s visokim obrazovanjem, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram