Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2013

Američka banka JP Morgan pod istragom zbog sumnjivih hipotekarnih obveznica

Američka banka JP Morgan, pod istragom je Ministarstva pravosuđa zbog sumnje da je svjesno prodala upitne hipotekarne obveznice, prije izbijanja financijske krize, te zbog mogućeg kršenja zakona o vrijednosnim papirima...

U srijedu je, u redovitom kvartalnom izvješću regulatora, objavljeno da se banka JP Morgan Chase nalazi pod istragom. Istragu paralelno vodi američki državni tužitelj i kalifornijske vlasti, zbog krivotvorenja podataka o kvaliteti hipoteka koje su prodavane ulagačima, u razdoblju od 2005. do 2007. godine, javio je Reuters.

Ni banka niti federalne vlasti nisu željele komentirati slučaj.

U listopadu prošle godine, Njujorški odvjetnik Eric T. Schneiderman optužio je banku da je prodajom predmetnih vrijednosnih papira oštetila ulagače za 22,5 milijarde dolara.

Obamina federalna radna skupina za hipoteke agresivno nadzire banke i financijske institucije, kako bi utvrdila eventualnu odgovornost za zloupotrebe na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, koje su dovele do "nekretninskog balona“, a čije ispuhivanje je bacilo SAD u recesiju.

JP Morgan jedna je od 18 banaka optuženih za prodaju loših potraživanja kreditnih institucija Fannie Mae i Freddie Mac, bez potpunog upozorenja na rizik svojim ulagačima.

Banka je osim toga optužena i za namještanje cijena energije, kao i za namještanje međubankarske kamatne stope LIBOR.

Gubici banke u 2013. godini mogli bi za 6,8 milijardi dolara nadmašiti njezine rezerve, prenosi Index.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram