Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2013

Ministar Lorencin: Od turizma očekujemo više od 7 milijardi eura!

O turističkim rezultatima i sezoni u Dnevniku HTV-a je govorio ministar turizma Darko Lorencin...

"Iz godine u godinu ulaže se u turizam. Ove godine uloženo je 2,6 milijardi kuna, obnavljaju se kapaciteti, kreiraju novi proizvodi te na taj način rastu prihodi, raste proizvod koji domaći i strani posjetitelji plaćaju", rekao je. Ministar predviđa da će, ako se sezona nastavi ovim tempom, prihodi od turizma do kraja godine premašiti 7 milijardi eura.

Porast u srpnju rezultat je dolaska 3 milijuna turista i 21,3 milijuna njihovih noćenja, dok je u sedam mjeseci ove godine dolazaka na Jadran i u Zagreb ukupno bilo 6,6 milijuna, a noćenja 36,5 milijuna.

Uobičajeno, i u ovom su srpnju najviše dolazaka, 2,8 milijuna, ostvarili strani turisti, što je porast od 1,7 posto, dok je njihovih 19,3 milijuna noćenja gotovo 2,5 posto više u odnosu na lanjski srpanj.

Domaćih je turista u srpnju bilo oko 240 tisuća ili 5,7 posto manje. Ostvarili su 1,9 milijuna noćenja, što je pad od čak 10,2 posto.

Slična je situacija i u prvih sedam mjeseci ove godine - stranih je turista došlo gotovo 4 posto više ili oko 6 milijuna. Ostvarili su 33 milijuna noćenja ili 3,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Domaćih turističkih dolazaka bilo je 2,4 posto manje ili 737 tisuća. Ostvarili su 3,6 milijuna noćenja, što je 3,7 posto manje u odnosu na prošlogodišnjih sedam mjeseci.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je kako je zadovoljan rezultatima dosadašnjeg dijela turističke sezone jer su pokazatelji o turističkim dolascima i noćenjima pozitivni i za srpanj i za sedam mjeseci ove godine, a još više veseli porast ukupnih prihoda u turističkom sektoru od 6,6 posto za prvih šest mjeseci.

"Nakon dobrog srpnja ministar očekuje i dobar kolovoz jer, krećući se po terenu ovih dana, primjećuje dobru posjećenost, o čemu mu govore i predstavnici privatnog sektora. Buking za kolovoz ide u željenom smjeru, za rujan još i bolje, a ako se sve to ostvari, smatram da bi ovo mogla biti jedna dobra turistička godina", rekao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram