Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2013

U prvih šest mjeseci izvoz pao za 4,7 posto na godišnjoj razini

Robni izvoz Hrvatske u prvih šest mjeseci ove godine, iskazan u kunama, pao je za 4,4 posto, a izražen u eurima smanjen je za 4,7 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, dok je istodobno uvoz u kunama porastao za 0,1 posto, a u eurima je smanjen za 0,2 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku...

Pokrivenost uvoza izvozom u prvoj polovici ove godine smanjena je na 53,7 posto, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila 56,2 posto.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 33 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 61,5 milijardi kuna. Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u tom je razdoblju iznosio 4,36 milijardi eura, a uvoz 8,1 milijardu eura.

Tako je ukupni manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske iznosio 28,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 milijardi eura te je prema deficitu iz prvih šest mjeseci lani porastao za 5,8 posto u kunama te 5,5 posto u eurima.

Statistika pokazuje da je u prvih šest mjeseca ove godine izvoz prerađivačke industrije, iskazan u eurima, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pao za 4,9 posto, na 3,9 milijarde eura, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram