Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2013

Evo koji europski proizvođači automobila najbolje posluju u krizi

U žestokoj borbi za kupce u Europi, mnogi proizvođači automobila već su dugo prisiljeni prodavati vozila - ispod cijene. No ovaj trend polako nestaje, jer i zatvaranje pogona pokazuje rezultate, piše Deutsche Welle...

Broj prodanih automobila u Europi prošle je godine pao na najnižu razinu u posljednjih 17 godina, a i u prvoj polovici ove, 2013. prodaja i dalje pada. Mnogi proizvođači su 'lovili' kupce spuštajući cijene tako da su zapravo gubili novac kad su i prodali vozilo.

Naravno, to se nikad nije odnosilo na proizvođače automobila koji se i proizvode za one kojima cijena nije važna - i još više, kojima cijena jest važna kako bi drugima pokazali kako imaju novaca. Na čelu te ljestvice je proizvođač Porsche, kojemu za svako prodano vozilo, u prosjeku, u blagajni ostane 16.590 eura.

Kako su izračunali stručnjaci Centra za istraživanje automobilske privrede CAR sveučilišta u Duisburgu, na drugom mjestu je Fiatova marka Ferrari-Maserati kojoj ostane 15 tisuća eura za svaki auto koji napusti prodavaonicu. Nakon toga slijedi 'njemački trojac' proizvođača luksuznih automobila. Neke će možda iznenaditi raspored, jer najviše zarađuje Audi (3.821 eura), slijedi BMW (3.495 eura) i tek onda dolazi Mercedes kojem, kad se zbroji koliko košta sve što se ugradi u automobil, ostane 'samo' 2.012 eura dobiti.

Zapravo, mnogo je zanimljivije što se događa s druge strane, u svojevrsnoj 'dolini suza' automobilske industrije. Neki proizvođači, poput francuskog Renaulta i dalje tonu sve dublje u gubitke: u prvoj polovici 2013. su uz svaki automobil 'poklonili' kupcu 457 eura, a prošle godine poklon je iznosio 241 euro. No vrlo mnogo proizvođača koji su gubili novac prodajući automobile, shvatili su da to više ne može ići dalje. Čak je i francuski Peugeot-Citroen (PSA) smanjio gubitak sa 510 na 349 eura - i kod njega, kao i kod mnogih drugih, razlog je veoma jednostavan: zatvaranje pogona i praktično, manja proizvodnja.

Tako je i Peugeot zatvorio pogon u Aulnayu kod Pariza, a i bilanca Opel/Vauxhalla se, nakon odluke o zatvaranju pogona u Bochumu, popravila s 834 eura gubitka na 'samo' 414 eura po svakom prodanom automobilu. Slično je i kod Forda - točnije, njegovog europskog ogranka. Jer u svijetu, Ford i dalje zarađuje po automobilu 717 eura, ali se tek procesom zatvaranja pogona u belgijskom Genku, britanskom Southamptonu i Dagenhamu gubitak u Europi počeo 'topiti'. U prvoj polovici ove godine je bio 843 eura po vozilu - prošle godine je iznosio 967 eura.

No zatvaranje pogona nije jedini način smanjiti gubitak i to se vidi u 'rekorderu' u procesu oporavka: talijanskom Fiatu. On je gubitak više nego prepolovio - sa 384 eura prošle, na samo 130 eura po prodanom automobilu ove godine. I Fiat je odlučio napustiti čitavu marku Lancia, ali mnogo je bio važniji njegov povratak u područje gdje je Fiat 'kod kuće', na male i simpatične automobile.

Uopće, marketing i pozicioniranje su presudni za opstanak proizvođača automobila - i to najbolje pokazuju proizvođači s Dalekog istoka. Jer i proizvođač masovnih vozila, japanska Toyota zapravo odlično zarađuje na svojim automobilima - to je čak 1801 euro po vozilu. Ne ide loše ni 'Korejcima', Hyundaiju (1027 eura) i Kiji (911 eura), što je sve bolje nego što po vozilu zarađuje, na primjer Volkswagen (629 eura). U tom koncernu - i što bi nekoga moglo iznenaditi - čak i marka Škoda bolje zarađuje (671 eura) nego vozila matičnog koncerna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram