Zatvori
Poslovni Puls
13/08/2013

Grčkoj ništa ne pomaže: BDP u drugom kvartalu pao za 4,6 posto!

Recesija u Grčkoj blago je popustila u drugom tromjesečju, iako ni približno dovoljno da prihodi od poreza porastu na razine koje bi vladi omogućile ostvarenje zacrtanih ciljeva u sklopu programa pomoći...

Grčko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo po godišnjoj stopi od 4,6 posto, prema podacima državnog statističkog ureda ELSTAT-a.

U razdoblju od 2008. aktivnosti su se u realnom izrazu smanjile za ukupno 23 posto, nagrizajući porezne prihode i otežavajući vladi ostvaranje ciljanih ušteda dogovorenih s međunarodnim zajmodavcima.

Grčka kriza spada među najteže mirnodopske recesije u povijesti i potkopava sposobnost poduzeća i domaćinstava da plaćaju poreze, pokazali su odvojeni proračunski podaci objavljeni u ponedjeljak.

Tako su u prvih sedam mjeseci ove godine bruto porezni prihodi podbacili u odnosu na ciljane za oko 1,5 milijardi eura, pogođeni rekordnom nezaposlenošću od gotovo 28 posto i valom korporativnih stečajeva.

Očekuje se da će iduće godine grčko gospodarstvo porasti za anemičnih 0,6 posto, a rast bi trebao ubrzati nakon 2015.

Prognoze pomažu da se utvrde financijske potrebe zemlje, kao i potreba da Atena dodatno postroži ionako rigorozne mjere štednje kako bi ispunila uvjete međunarodne pomoći.

Grčka, EU-a i MMF-a ažurirat će prognoze rasta na novom krugu pregovora u rujnu i listopadu, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram