Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2013

Jedan od najmoćnijih hrvatskih biznismena: Hrvatska ide prema bankrotu!

Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće hrvatske kompanije za distribuciju i predsjednik Nadzornog odbora HUP-a, u intervjuu Globusu kritizira ekonomsku politiku Vlade ocjenjujući da Hrvatska ide brzim koracima u stečaj...

Roglić najviše zamjera Vladi manjak hrabrosti u provođenju reformi. "Vlada, nažalost, dosad nije napravila nijednu ključnu reformu, osim dijela oko poreznog sistema, gdje se ipak radi na fiskalizaciji, naplati poreza, ali i na predstečajnim nagodbama koje imaju poštenu namjeru", ocjenjuje Roglić u razgovoru za Globus, ističući da su svi dosadašnji potezi Vlade plašljivi te da nisu postigli ključni cilj, a to je smanjenje troškova države.

"Pred Vladom postoje dvije mogućnosti: krenuti u reforme i smanjiti rashodovnu stranu proračuna ili podnijeti zahtjev za predstečajnu nagodbu", smatra Roglić, a na pitanje kako bi izgledala predstečajna nagodba za državu, odgovara da to zna samo MMF koje će u tom slučaju upravljati zemljom.

Smatra da su potezi ministra financija Slavka Linića zasad jedini koji žele uspostaviti ravnotežu između realne ekonomije i javne potrošnje, ali da ga drugi ministri, nažalost, ne prate. "Jaz između realne ekonomije i javne potrošnje toliko je poremećen da se potezi Vlade mogu usporediti s liječenjem raka aspirinom", ocjenjuje Roglić.

Premda podržava Linićev model predstečajnih nagodbi za tvrtke u problemima, boji se da će on u većini slučajeva samo prolongirati prave stečajeve. "Vjerovao bih predstečajnim nagodbama kad bi se tijekom tog procesa smijenio menadžment i vlasnik tvrtke u problemima i kad bi se provjerila privatna imovina vlasnika. Dakle, da se utvrdi jesu li menadžment i vlasnik isisavali novac iz tog poduzeća, da se ne dogodi da je poduzeće u stečaju, a vlasnik bogat čovjek", kaže Roglić.

Izrazito je pesimističan u pogledu prognoza za idućih nekoliko godina. U ovoj kao i u narednoj godini očekuje pad BDP-a od dva posto, a izlazak iz krize prognozira tek za tri-četiri godine 'kada dotaknemo dno'.

Foto: Wikia.com

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram