Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2013

Zbog turističke sezone usporavanje rasta broja nezaposlenih

U srpnju je nastavljen pad broja nezaposlenosti na mjesečnoj razini iako je dinamika pada usporila u odnosu na prethodna dva mjeseca. Prema posljednjim podacima HZZ-a u srpnju je registrirano 316.246 nezaposlenih, što je za 1.864 osoba manje nego u lipnju...

Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 31.729 osoba, dok je iz evidencije izašlo 33.593 osobe. Broj ulazaka u evidenciju povećao se za 13.372 u odnosu na lipanj, dok se broj izlazaka iz evidencije smanjio za 7.248.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih i dalje raste, međutim stope rasta blago su usporile u odnosu na prethodna dva mjeseca. U odnosu na lipanj prošle godine broj nezaposlenih viši je za 17.556 osobe, odnosno za 5,9 posto.

Kako je vidljivo i iz srpanjskih podataka, sezonski utjecaj na kretanje nezaposlenosti očekivano slabi. Približavanjem kraju ljeta i s početkom jeseni sezonski radnici će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Međutim, kretanja su nepovoljna i kad izuzmemo sezonske oscilacije.

"Naime, s obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi prosječna stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2012. godini (19,8% vs 19,1%). Tek nakon poboljšanja trendova u realnom sektoru i početka stvaranja novih radnih mjesta možemo očekivati početak oporavka tržišta rada", upozoravaju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram