Zatvori
Poslovni Puls
15/08/2013

Inflacija u srpnju iznosila 2,3 posto na godišnjoj razini

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku bile niže za 0,6 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji srpanj, više su za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku...

U godišnjem prosjeku pak cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, više su za 3,8 posto. Srpanjska stopa inflacije na godišnjoj razini od 2,3 posto nešto je veća nego u lipnju kada je iznosila 2 posto, dok je u svibnju zabilježena najniža razina od veljače 2012. godine, od 1,6 posto.

Analitičari iz RBA napominju kako godišnje stope rasta potrošačkih cijena od početka krize pokazuju da su snažniji inflatorni pritisci bili u najvećoj mjeri generirani rastom administrativno utvrdenih cijena, odnosno rastom troškova, dok poticaj rastu cijena zbog oporavka i rasta potražnje izostaje, prenosi Hina.

U idućim mjesecima očekuju zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije, iako bi rast trošarina na goriva trebao utjecati na indeks potrošačkih cijena. Bez oporavka gospodarstva pritisaka na rast cijena nema, a s druge strane ulaskom u Europsku uniju trebalo bi doći i do pojeftinjenja odredenih proizvoda i usluga, primjerice komunikacijskih usluga, ocjenjuju analitičari RBA.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram