Zatvori
Poslovni Puls
16/08/2013

Nakon "pomoći" iz EU gospodarstvo Cipra još u goroj poziciji

Gospodarstvo Cipra je u drugom tromjesečju palo u još dublju recesiju, uz negativan rast od 5,4 posto na godišnjoj razini, pokazali su jučer objavljeni službeni podaci...

U prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je za 4,8 posto, a pad iz drugog tromjesečja osmi je uzastopni i prvi nakon što je u ožujku dogovoren program pomoći s EU i međunarodnim monetarnim fondom.

Na kvartalnoj razini, BDP je u tri mjeseca zaključno sa lipnjem pao za 1,4 posto, nakon pada od 1,7 posto iz prethodnog kvartala. Prihodi od turizma ublažili su negativne učinke krize, ali je broj turista u posljednjih nekoliko mjeseci podbacio u odnosu na službena očekivanja, što je loša vijest za jedan od ključnih sektora ciparskog gospodarstva.

Zavod za statistiku u Nikoziji navodi da je u građevinskom, prerađivačkom, bankarskom, transportnom, trgovinskom, turističkom i uslužnom sektoru u drugom kvartalu zabilježen pad aktivnosti.

Cipar je u svibnju primio prvu tranšu paketa pomoći vrijednog deset milijardi eura, dogovorenog s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i MMF-om radi spasa gospodarstva i prevelikog bankarskog sektora.

Program pomoći uključuje gašenje druge po veličini banke na otoku i "rezanje" depozita većih od 100.000 eura u najvećoj banci. Cipar sada čeka isplatu sljedeće tranše pomoći, koju treba odobriti ministri financija eurozone, nakon nedavnog posjeta "Troike" kreditora Nikoziji.

Prema procjeni "Troike", ciparska ekonomija će ove godine potonuti za 8,7 posto, iduće za 3,9 posto, da bi se 2015. oporavila uz rast BDP-a od 1,1 posto, prenosi Index.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram