Zatvori
Poslovni Puls
16/08/2013

Nakon ugostitelja, Linić se obrušava na Crkvu i Dinamo

Sve neprofitne organizacije, uključujući i Crkvu kao definitivno najmoćniju od svih, morat će Liniću dostaviti izvješće o primicima i potrošnji. A zatim će se ti podaci javno objaviti, piše 24 sata...

Ima ih u Hrvatskoj oko 50.000. Godišnje po raznim osnovama dobiju oko 1,5 milijardi kuna javnog novca. A ne moraju objaviti financijska izvješća. Niti postoje kazne koje ih na to mogu natjerati. Radi se neprofitnim organizacijama širokog javnog spektra djelovanja.

Od vjerskih, poput Crkve, sportskih udruga, poput Dinama, gospodarskih, poput HGK, prometnih, poput HAK-a, radničkih, poput sindikata, te svih ostalih udruga i ustanova koje nisu osnovane za ostvarivanje dobiti. Sada je njihovom skrivenom poslovanju došao kraj.

Ministarstvo financija objavilo je glavne smjernice koje će ugraditi u novi propis suhoparnog naziva: Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija. Iza tog naziva se krije prava mala revolucija naspram dosadašnjeg netransprentnog poslovanja takvih organizacija.

Izvješće o primicima i potrošnji, popis imovine, plan poslovanja... Svi oni, uključujući i Crkvu kao definitivno najmoćniju od svih, morat će već sljedeće godine dostaviti izvješće o primicima i potrošnji ministarstvu Slavka Linića. A ministarstvo će ih javno objaviti. Svi oni će morati i popisati svoju svoju imovinu te, napraviti i plan poslovanja, a sve će kontrolirati inspektori Ministarstva financija.

Za razliku od dosadašnje uredbe, koja nije imala sankcije, Linić ih najavljuje, ali ih još nije objavio. Klasična i najučinkovitija sankcija za one koji primaju pomoći iz proračuna je da ih ne mogu dobiti niti sudjelovati  ni u kakvim projektima koji se financiraju javnim novcem.

Za one koji se ne financiraju iz proračuna, ti će vjerojatno dobiti novčane kazne. Novi će zakon će obuhvatiti i nezavisne zastupnike, koji su dosad također bili u sivoj zoni.

"Minimum javne transparentnosti u radu udruga je objava financijskih izvješća. Važno je da sve udruge na kraju konačnici budu tretirane jednako. Politika čistih računa umanjit će mogućnost zlouporaba", kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

Iako Crkva, primjerice, dobiva od 245 do 288 milijuna kuna iz proračuna, nitko nije vidio njihova izvješća. To je, naravno, samo dio prihoda crkvenih organizacija. U Europi je uobičajeno i da religijske udruge objavljuju svoja izvješća. Državna revizija je još prije dvije godine naložila da se Katolička crkva upiše u registar i pošalje svoja financijska izvješća Fini, ali to se nije dogodilo. Sankcija do sad nije bilo.

U Ministarstvu financija su redakciji 24 sata potvrdili da će i oni ovaj puta biti obuhvaćeni zakonom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram