Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2013

Dobre vijesti iz eurozone: Sve izvjesniji oporavak rubnih "kriznih" dijelova

Aktivnosti u privatnom sektoru eurozone zabilježile su u kolovozu najveći skok u više od dvije godine, izvijestio je danas u prvoj procjeni ugledni londonski institut Markit, ističući da rubni dio regije po svemu sudeći bilježi dugoočekivani oporavak...

Indeks PMI za privatni sektor eurozone poskočio je u tekućem mjesecu na 51,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost u 26 mjeseci, objavio je Markit. U srpnju iznosio je 50,5 bodova.

Pokazatelj aktivnosti u privatnom sektoru eurozone raste već peti mjesec zaredom, pri čemu vrijednosti iznad 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad. Kolovoški rezultat pokazuje da aktivnosti rastu drugi mjesec zaredom.

"Ekonomski oporavak u eurozoni ubrzao je u kolovozu, pri čemu su kompanije u industrijskom i uslužnom sektoru izvijestile o najsnažnijem tempu rasta u nešto više od dvije godine", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Nove su narudžbe tek neznatno porasle ali njihov rast ukazuje na poboljšanje potražnje za robom i uslugama prvi puta od srpnja 2011., ističu u Markitu.

Među najvećim je gospodarstvima Njemačka zabilježila najveći rast aktivnosti u privatnom sektoru od prvog ovogodišnjeg mjeseca, zahvaljujući skoku novih naružbi. Pritom su aktivnosti u industriji poskočile na najvišu razinu u nešto više od dvije godine dok uslužni sektor bilježi najveći rast u šest mjeseci.

U drugom po veličini gospodarstvu eurozone, onom francuskom, aktivnosti su se u kolovozu ponovo smanjile, i to nešto bržim tempom nego u srpnju.

Ostatak eurozone zabilježio je pak rast aktivnosti prvi puta od svibnja 2011., i u proizvodnom i u uslužnom sektoru.

"Zasada se treće tromjesečje u eurozoni pokazuje najboljim kada je u pitanju rast poslovnih aktivnosti od proljeća 2011.", ističe Williamson.

Rast predvodi Njemačka dok sposobnost Francuske da ponovo ostvaruje održivi rast predstavlja veliku nepoznanicu, ističe glavni ekonomist Markita.

"Iz ostatka eurozone ponovo su stigli bolji podaci, što navodi na zaključak da u 'rubnim dijelovima' po svemu sudeći svjedočimo dugoočekivanom oporavku", ističe.

Odvojeno je danas britanska banka HSBC u prvoj procjeni izračunala da su aktivnosti u kineskoj industriji porasle u kolovozu prvi puta u četiri mjeseca. Indeks je iznosio 50,1 bod, u odnosu na 47,7 bodova koliko je iznosio u srpnju. Time se HSBC-ov pokazatelj približio službenom koji izrađuje kineski statistički ured a u srpnju je iznosio 50,3 boda.

Kina će službeni pokazatelj za kolovoz objaviti 1. rujna a HSBC će konačnu vrijednost svog indeksa za kolovoz objaviti dan nakon toga, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram