Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2013

Kineski avioprijevoznik preuzima slovenski Adria Airways?

Najveći azijski avioprijevoznik China Southern Airlines, čiji su predstavnici prošlog mjeseca posjetili Ljubljanu, zainteresiran je za kupnju udjela u Aerodromu Ljubljani i slovenskom prijevozniku Adria Airwaysu, potvrdio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir...

Aerodrom Ljubljana i Adria Airways dvije su od 15 tvrtki koje je slovenska vlada stavila na popis za privatizaciju, s namjerom da proda državne udjele u njima.

"China Southern Airlines zainteresiran je za kupnju svakog udjela u Aerodromu Ljubljana koji bude na raspolaganju za prodaju, a preuzeli bi i Adriju Airways i njenu pilotsku školu. Kinezi godišnje trebaju 3900 pilota i to je bilo prvo što ih je zanimalo", rekao je Skobir.

Veliki europski zračni prijevoznici po njegovim riječima nemaju interesa za mala tržišta kao što je slovensko, ali šanse postoje na azijskom tržištu koje je perspektivno i raste, pa bi i Aerodrom Ljubljana i Adria Airways mogli stabilno poslovati i zarađivati ako bi se interes kineskog prijevoznika za suradnju realizirao jer bi to donijelo povećanje prometa.

"U suprotnom, to bi bila još jedna izgubljena prilika za Sloveniju", rekao je Skobir, dodavši da bi suradnja s kineskim prijevoznikom mogla biti upitna zbog "političkih europskih problema i ograničenja".

U postupku prodaje Aerodroma Ljubljana slovenska vlada bi morala paziti da on ne dođe u ruke mogućem konkurentu, a to su aerodromi koji su od Ljubljane udaljeni manje od 500 kilometara i s prometom manjim od 15 milijuna putnika, naglasio je Skobir.

"Postoji bojazan da takav kupac ne bi razvijao promet na Aerodromu Ljubljani nego bi promet s njega preusmjeravao", pojasnio je Skobir, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram