Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2013

Kraj turističke sezone: Počinje rasti nezaposlenost!

U skladu s očekivanjima, stopa nezaposlenosti nastavlja bilježiti pad na mjesečnoj razini. Međutim, s obzirom na usporavanje dinamike pada broja nezaposlenih, i dinamika pada stope nezaposlenosti je usporena...

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti u srpnju je iznosila 18,5%, što je za 0,1 postotni bod niže nego u lipnju. Pad stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini rezultat je uobičajenih sezonskih kretanja. Međutim, sezonska su kretanja ove godine nešto izraženija nego prošle s obzirom da je već prošlogodišnji srpanj zabilježio rast broja i stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti još uvijek raste, no dinamika rasta je usporila u usporedbi s prethodnih nekoliko mjeseci. Tako je u srpnju stopa nezaposlenosti bila za 1 postotni bod viša nego u srpnju prošle godine.

Prema podacima HZZ-a dosad je u kolovozu broj nezaposlenih nastavio blago padati u odnosu na srpanj pa ni u kolovozu ne očekujemo rast stope nezaposlenosti. Međutim, kako je vidljivo i iz srpanjskih podataka, sezonski utjecaj na kretanje nezaposlenosti očekivano slabi.

"Približavanjem kraju ljeta i s početkom jeseni sezonski radnici će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Međutim, kretanja su još uvijek razmjerno nepovoljna i kad izuzmemo sezonske oscilacije. Naime, s obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi prosječna stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2012. godini (19,8% vs 19,1%). Tek nakon poboljšanja trendova u realnom sektoru i početka stvaranja novih radnih mjesta možemo očekivati početak oporavka tržišta rada", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram