Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2013

Ma nećemo valjda: Hrvatska u nikad goroj krizi, a sada ćemo spašavati Grke!?

Grčkoj će biti neophodne nove milijarde eura pomoći, a u spasu ove zemlje prvi će put sudjelovati i hrvatski porezni obveznici...

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble priznao je da će Grčkoj 2015. godine biti nužno uplatiti i treću tranšu pomoći nakon prve dvije koje su iznosile 215 milijardi eura, a Süddeutsche Zeitung doznao je iz izvora bliskih ministru da će se grčke dubioze prvi put, barem djelomično, financirati iz proračuna Europske unije.

"Pomoć će ići iz proračuna EU, to je jedina preostala opcija. Novi krediti ne dolaze u obzir jer bi to još više povećalo nepodnošljivo visok grčki javni dug", kazao je izvor blizak njemačkoj vladi.

Prema dosadašnjem planiranju, vlada u Ateni trebala bi od 2015. ponovno glavninu novca potrebnog za podmirivanje proračuna i vraćanje starih kredita dobivati od privatnih investitora. Međutim, gotovo svi stručnjaci tvrde da to neće biti moguće. Grčka je odsječena od tržišta kapitala od 2010. te umjesto od privatnih investitora novac dobiva od europartnera i MMF-a. Do kraja 2014. isplatit će im još 22 milijarde eura. Treća tranša pomoći Grčkoj trebala bi biti puno manja od prve dvije, a neki mediji špekuliraju da je riječ o 11 milijardi eura.

"Pomoć će biti znatno manja od prve dvije, kao i zahtjevi za reformama jer je Grčka već poduzela znatne mjere restrukturiranja koje su od nje tražene", kazao je izvor iz njemačke vlade.

Postavlja se pitanje koliko bi Hrvatska mogla platiti za spas Grčke.

Ako treća pomoć Grčkoj bude iznosila 11 milijardi eura, a bude se cijelim iznosom financirala iz proračuna EU, hrvatski bi porezni obveznici u tom slučaju za spas Grčke mogli platiti 280 milijuna kuna! Naime, Hrvatska u ukupnom BDP-u i proračunu EU sudjeluje sa 0,34 posto, a pojedina zemlja u pomoći sudjeluje upravo s veličinom svojega udjela u ukupnoj ekonomiji Unije. Od ukupno 11 milijardi eura hrvatski bi udio u spasu Grčke mogao iznositi 37,4 milijuna eura, piše Večernji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram