Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2013

Rumunjska osmislila novi koncept "diktatorskog turizma"

Vojarna nedaleko od Bukurešta u kojoj su prije 24 godine ubijeni rumunjski diktator Nicolae Ceausescu i njegova supruga Elena uskoro će svoja vrata otvoriti za posjetitelje u sklopu nove inicijative razvoja "diktatorskog turizma" kojom Rumunjska nastoji obogatiti svoju turističku ponudu...

Mjesto egzekucije omraženog diktatora postat će tako nova turistička atrakcija. Nekadašnja vojarna u Targovistu, oko stotinu kilometara sjeverozapadno od Bukurešta, otvorit će svoja vrata u rujnu kao dio novog memorijalnog muzeja.

"Dobili smo brojne upite od ljudi koji su željeli vidjeti zid pred kojim su 25. prosinca 1989. strijeljani Ceausescu i njegova supruga Elena", rekao je za AFP direktor muzeja Ovidiu Carstina.

Kada su 22. prosinca 1989. zgradu CK KPR u glavnome gradu Bukureštu opsjele horde bijesnih prosvjednika, omraženi diktator i njegova supruga otputili su se helikopterom na svoje posljednje putovanje: vojska ih je zaustavila i zadržala u gradu Targovistu, gdje ih je nakon improviziranog suđenja vojni prijeki sud osudio na smrt strijeljanjem.

Time je okončana 24-godišnja represivna vladavina brutalnog komunističkog vođe obilježena nepotizmom, paranojom i razvojem kulta ličnosti, u kojoj je svaki pokušaj slobode govora bio surovo ugušen, dok su zemlju potresale nestašice hrane i struje.

"Naš je cilj kronološki predstaviti događaje, ne komentirajući ni suđenje, ni život supružnika Ceausescu, ni kulta ličnosti Nicolaeua Ceausescua", kazao je Carstina.

Na posebnim ekranima vrtit će se crno-bijela snimka suđenja i egzekucije - suđenje i izvršenje kazne snimljeni su video kamerom, a snimka je u prosincu 1989. munjevitom brzinom obišla svijet.

Prizor ubijenih supružnika Ceausescu postao je simbol svih revolucija koje su te 1989. potresale regiju središnje i istočne Europe. "Ne želimo izazivati nikakve kontroverze, već samo progovoriti o jednom prijelomnom razdoblju rumunjske povijesti", naglasio je Carstina.

Prve karte za muzej već je kupila skupina švedskih turista.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram