Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2013

Blagi realan godišnji rast trgovine na malo u drugom tromjesečju

Konačno priopćenje DZS-a o trgovini na malo za lipanj potvrdilo je realni porast od 2,7% godišnje (prema kalendarski prilagođenim indeksima). U drugom tromjesečju promet od trgovine na malo bio je realno za 0,8% viši nego u istom tromjesečju prošle godine, dok je na polugodišnjoj razini promet od trgovine na malo realno niži za 1,7% u odnosu na prvo polugodište 2012...

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima trgovina na malo je zabilježila realan rast od 0,9%. Mjesečnom rastu je vjerojatno djelomično pridonijelo i približavanje središnjem dijelu turističke sezone.

Promatrajući prema trgovačkim strukama, prema izvornim nominalnim indeksima, najveći nominalni rast na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji koja uključuje motorna vozila i motocikle te dijelove i pribor (+26%), no s obzirom na visoke stope pada u prethodnim mjesecima ove godine, u razdoblju od siječnja do lipnja zabilježen je kumulativni pad od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promet od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje u strukturi čine gotovo 40% trgovine na malo, ostvaren je rast od 1,8% godišnje te kumulativno u prvoj polovini godine rast od 3,7% godišnje. S druge strane, u kategoriji koja uključuje kompjutersku opremu, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satove i nakit i ostalu trgovinu na malo u specijaliziranim prodavaonicama zabilježen je godišnji pad od 4,9% (-3,6% kumulativno od siječnja do lipnja).

S početkom ove godine (od veljače) kretanja u trgovini na malo su počela pokazivati poboljšanje, što je međutim velikim dijelom rezultat baznog učinka s obzirom da je od travnja prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada. Ipak, rast u posljednja dva mjeseca mogao bi se povoljno odraziti na podatke o BDP-u u drugom tromjesečju.

"U mjesecima pred nama očekujemo nastavak poboljšanja kretanja u trgovini na malo. Osim učinka baznog razdoblja tome će pridonijeti i središnja turistička sezona. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo vjerojatno neće biti u ovoj godini budući da su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram