Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2013

Nastavak realnog godišnjeg pada prosječne neto i bruto plaće

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u lipnju je iznosila 5.486 kuna, što je nominalno za 95 kuna ili 1,7% manje nego u svibnju...

Na godišnjoj razini prosječna neto plaća bila je nominalno za 6 kuna, odnosno za 0,1% manja nego u lipnju prošle godine, dok je uz korekciju godišnje nominalne stope rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) prosječna neto plaća u lipnju ostvarila realan pad od 2,1% godišnje. Najviši je to realni godišnji pad u posljednja tri mjeseca. To je 16. uzastopni mjesec da neto plaća bilježi realni pad na godišnjoj razini.

Prosječna bruto plaća u lipnju je iznosila 7899 kuna, što je nominalno za 166 kuna ili za 2,1% manje nego u svibnju. Na godišnjoj razini nominalan pad iznosio je 10 kuna (-0,1%), što je pak realno za 2,1% manje nego u lipnju prošle godine.

Iako u mjesecima turističke sezone i predsezone kada se zaposlenost povećava, odnosno nezaposlenost smanjuje plaće bilježe nominalan rast na mjesečnoj razini, godišnje realne stope potvrđuju izostanak pozitivnih promjena i nastavak krize na tržištu rada.

"Ni u ovoj godini ne očekujemo zamjetnije poboljšanje trendova", poručili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram