Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2013

Nismo jedini: I Njemačka razmišlja o prodaji svojih autocesta!

Njemačke autoceste protežu se na 12.800 kilometara, a koristi ih 45 milijuna Nijemaca i milijuni drugih Europljana kojima Njemačka služi kao tranzitna zemlja...

Po najopreznijim procjenama, vrijednost njemačkih autocesta je 130 milijardi eura, ali ta se mreža mora hitno sanirati – piše ugledni njemački list Focus, a prenosi Večernji list.

Političari ističu da za obnovu autocesta nema novca. Do 2015. trebat će uložiti 12,6 milijardi eura u njihovu sanaciju. Za dogradnju i novu gradnju treba još 7,9 milijardi eura, a u proračunu je za to predviđeno samo 3,9 milijardi eura.

Neki mediji nagađaju da bi Njemačka već od 2014. mogla uvesti sustav vinjeta, desetodnevna bi koštala 10, a godišnja 100 eura.

"Nakon izbora neću potpisati nijedan ugovor u kojemu ne bude regulirano da cestarinu na autocestama moraju plaćati i strani vozači", upozorio je za Bild am Sonntag Horst Seehofer, predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera CDU-a Angele Merkel. Za naplatu cestarine već se godinama zalažu i oporbeni socijaldemokrati SPD i Zeleni.

Iza kampanje stoji gorka istina – nakon izbora, vozači će morati duboko posegnuti u džep za cestarine, bez obzira tko bude na vlasti, piše Focus. Svakoga dana na nekoj njemačkoj autocesti odroni se komad vijadukta, a asfalt je u sve gorem stanju. Prema podacima njemačkog autokluba ADAC-a, čak trećina vijadukata je tek u 'zadovoljavajućem stanju', 14 posto ih nije prošlo test. Po nekim izračunima, njemački bi proračun iz naplate autocesta godišnje zaradio samo 700 milijuna eura, piše Večernji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram