Zatvori
Poslovni Puls
28/08/2013

Kina u Srbiji pronašla velikog europskog partnera?

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji se nalazi u višednevnom posjetu Kini, ocijenio je u utorak da će Peking pružiti čvrstu potporu Beogradu, a putem twittera poslao je i poruku kako Srbija može pomoći Kini u Europi, izvijestili su beogradski mediji...

“Ako zamislimo da je Europa ocean, Srbija je otok s kojega Kina može svojim proizvodima opskrbljivati cijeli europski ocean”, napisao je srbijanski predsjednik.

Dan ranije Nikolić je i u intervjuu kineskim medijima ponovio slično formuliranu ponudu.

“Ako zamislite europski kontinent kao ocean, mi smo kineskim čelnicima ponudili Srbiju kao otok u tom oceanu. Na teritoriju Srbije mogu odmah proizvoditi svoju robu i prodavati ju širom Europe”, objasnio je Nikolić.

Nikolić je istaknuo i da u Kinu nije došao tražiti pomoć, već nudi mnoge projekte, posebice u energetskom sektoru, ali i da pokaže s koliko zemalja u svijetu Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini.

U prvim izvješćima nakon sastanka Nikolića s najvišim kineskim zdužnosnicima, beogradski mediji prenijeli su ocjenu kinskog predsjednika Xi Jinpinga da "odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja".

Predsjednici Srbije i Kine potpisali su u Pekingu zajedničku izjavu o snaženju strateškog partnerstva, dok su izaslanstva dviju vlada potpisala još pet sporazuma o gospodarsko-tehničkoj suradnji, te suradnji u poljoprivredi, građevinarstvu, urbanizmu i infrastrukturi, kao i na području telekomunikacija i infomacijskih tehnologija, izvijestila je iz Pekinga agencija Tanjug.

Nikolić je četvorodnevni službeni posjet Kini započeo u nedjelju, a do kraja boravka trebao bi se susresti s brojnim kineskim poslovnim ljudima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram