Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2013

Veća produktivnost kod poduzeća bez političara u nadzornim odborima

Godišnja produktivnost poduzeća s nadzornim odborima u kojima svoje predstavnike postavlja politika je za 2,5 posto manja nego u poduzećima bez takvog političkog utjecaja, pokazalo je istraživanje Ekonomskog fakulteta u Ljubljani analizom poslovanja 384 velikih i srednjih tvrtki...

Najviše članova nadzornih odbora koji su povezani s politikom je u energetici, prometu i komunalnim poduzećima. Takav utjecaj politike prisutan je i u trgovini i prerađivačkim djelatnostima, a manje ga je u poduzećima koja izvoze, pokazuje istraživanje koje su u srijedu prenijeli mediji.

Četvrtina članova nadzornih odbora u analiziranim poduzećima bila je u njih imenovana najmanje dva puta, a za skoro polovicu postoje javni podaci kojoj stranci pripadaju.

Poduzeća na čije odluke preko članova u nadzornim odborima utječe politika u deset su godina zbog manje produktivnosti izgubila 1,5 milijardi eura, izjavila je za Slovensku televiziju Polona Domadenik s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, dodajući da je taj gubitak samo izravan učinak političkog postavljanja kadrova, dok je neizravne učinke utjecaja politike na gospodarstvo tek potrebno istražiti, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram